BOKS

Konya’da boks sporunun tarihçesi.

Şehrimizde boks faaliyeti, İmam Hatip Lisesinin yerinde bulunan İdmanyurdu Sahası’nın girişindeki kulüp binasının alt katında bir odada 1939 yılında başladı. Arap Cafer, Pehlivan Sıtkı ve Tarla Mahallesi’nden Hayrettin, Konya’da boks çalışmalarına katılan ilk sporculardır. 80 kilodan ağır sıklete kadar Türkiye şampiyonlukları kazanan askerî okul talebesi Cafer, bu spora Galatasaray Kulübü’nde devam etmiştir. İlimizde boksun gelişmesi 1947’de İstanbul’da öğrenimini tamamlayıp Konya’da dönen İsmail Karakocaoğlu’nun başlattığı düzenli çalışmalarla mümkün olmuş; aynı yıl oluşturulan Kemal Yalçınkaya, Reha ve Süha Yeğenoğlu, Cemal Erkök, Asker Kemal ile İsmail Karakocaoğlu’dan kurulu Konya takımı Türkiye üçüncülüğünü kazanmıştır.

1940’lı yıllarda çalışmalara Orduevi’nin yanındaki Halkevi ve Belediye Sineması sahnesinde devam edilmiştir. 1956’da İtalyan antrenör Mario’nun Kocaeli’de açtığı kursa katılarak antrenör diploması alan İsmail Karakocaoğlu’nun, stadyumun kapalı tribünü altında düzenlenen salonda yaptırdığı antrenmanlarla sporcu sayısı giderek artmıştır. Necati Erkmen, Hasan Fehmi Akın, Mustafa Güzelipek, Ali Atal, Recep Raspacı, Saffet Gürdağ, Fuat Ünlü, Ali Yumlu, Gani Büyüközmen ve Yılmaz Çetinalp bu sporculardandır. 1960’lı yıllarda bunlara Ali Kılıçoğlu, Abdullah Loras, Yavuz Asöcal, Sedat Üstel, İsmail Odunkıran, Ferzande Işık, Ayhan Gelmez, Şafak Tüzün, Hakkı ve Muammer Akman, Şefik Tüzün, Mehmet Kütük, Sabahattin Çete ile Soner Özdoğan; 70’li yıllarda Nuri Eroğlu, Mehmet Kumova ve Hamdi Yiğit eklenmiştir.

1968 Meksika Olimpiyatlarında ringe çıkan Ali Kılıçoğlu*, 1972 Münih Olimpiyatlarında ve değişik yıllarda milli takım antrenörlüğü yaptı. 1971’de Mehmet Kumova* İzmir’de Akdeniz Oyunları’nda, 1972’de Nuri Eroğlu* da İtalya’da ordular arası dünya şampiyonluğunu kazanırken, Hamdi Yiğit* Balkan ikincisi oldu. Hasan Oğuz*, Ömer Güldağ, Turan Çumralıgil*, Soner Karaöz*, Erol Zongür, Nihat Kılcı ve Hasan Bedaveci de millî takımda yer alan önemli Konyalı boksörlerdendir.

1932 yılı Konya boks takımı (N. Bülbül)

NAİL BÜLBÜL

BİBLİYOGRAFYA